PROGRAMS

Confirmed programming. Schedule Subject to Change.

THURSDAY – April 30 • Programs

4:00 pm

Registration Opens


6:30pm-

7:45pm

Common Herbs for Common Problems, in your Yard

1.25  hours – Rae Neal Herbalist, Integrative Nurse Practitioner

Learn what Herbs help with common problems that you can find in your yard or on the trail.


7:00pm-

8:00pm

Chapter Roundtable

1 hour – Location:  Dining Hall

What’s going on in the Buckeye Trail Chapters.

FRIDAY – May 1 • Programs

8:15am-

9:15am

The Shepherd’s Calendar: Farming in the Cuyahoga Valley

1 hour – Laura DeYoung, The Spicy Lamb Farm – Location: Training Lodge, Workshop B

The Cuyahoga Valley’s history is steeped in agricultural traditions. Today, The Spicy Lamb Farm is one of the Cuyahoga Valley National Park farms that provides visitors with scenic rural vistas, but it is first a working farm. Join farmer Laura DeYoung for a view of a year in the life on the farm: the Shepherd’s Calendar.


9:00am- 11:30am

Touch a Truck

 

Touch a Truck Q&A


9:30am- 10:30am

Recreation and Railroad Train Tracks: Know the facts!

1 hour – Shawn Bruderly, Operation Life Saver – Location: Trading Post, Workshop A

Rail safety is for everyone, not just drivers. Pedestrians who choose to walk or play around railroad tracks are trespassing on private property and could place themselves at risk. Whether you hike, walk, run, bird watch, enjoy photography, bicycle, hunt, fish, or whatever form your recreation takes, we’ve all encountered RR tracks. Know the facts to keep safe!


9:30am- 10:30am

Summer Birds of NE Ohio

1 hour – Matt Valencic,  Audubon Society of Greater Cleveland – Location: Training Lodge, Workshop B

Some birds come to NE Ohio just to have their babies. Some come from as far away as Uruguay! Where to find them and what they look like.


9:30am- 10:30am

What’s the Difference between a Walk and a Hike?

1 hour – Diane Stresing, Copywriter and Author, 60 Hikes within 60 Miles of Cleveland – Location: Lewis Center, Workshop C

What’s the difference between a walk and a hike? Is that a trick question? Maybe. Diane Stresing wrote 60 Hikes within 60 Miles of Cleveland, and she’s been trying to come up with the answer for years… watch her squirm as she tries to explain to folks with way more hiking (and walking) experience than she has.


10:0am- 2:00pm

Camp Manatoc Scout Museum

Located in the Administration Building


10:45am- 11:45am

Knots to Know for the Outdoor Enthusiast

1 hour – Mike (Scallion) Fanelli, Boy Scout leader and Metro Park volunteer – Location: Trading Post, Workshop A

There are about 10 basic knots that are key to being comfortable in the outdoors. Some knots form a locking loop, others an adjustable loop, others tie onto another rope and finally some tie on to an object that is not a rope. Come, have fun, and amaze your friends .


10:45am – 11:45am

The Ohio Trails Explorer Project

1 hour – Tom Arbour, ODNR – Location: Training Lodge, Workshop B

The Ohio Department of Natural Resources is working on a project to map all recreational trails in the state of Ohio. After the inventory is complete, we will be launching a mobile application called “The Ohio Trails Explorer” that allows users to discover and explore trails of all types across the state.


10:45am – 11:45am

Walking on Sunshine – A Thru Hike of the 1,100 mile Florida Trail 

1 hour – Andy “Captain Blue” Niekamp, Chief Adventure Officer of Outdoor Adventure Connection – Location: Lewis Center, Workshop B

The southernmost of the National Scenic Trails in America, the Florida Trail is unlike any other. Where else can you see an alligator, bear, and panther all in one day? Take an 1,100 mile journey from the Everglades to Pensacola through the interior of Florida. The Florida Trail ranges from remote and wild knee-deep swamps to bike paths through busy suburban Orlando to the white, sandy beaches of the Panhandle. See parts of Florida that most people never get to see. Learn how Andy endured sun, heat, rain, wind, cold, floods, hurricane damage, alligators and venomous snakes to complete this 2.5-month hike.

    


1:00pm- 4:00pm

Touch a Truck

 

Touch a Truck Q&A


1:00pm- 2:00pm

Generations: Cuyahoga Valley National Park Video Presentation

1 hour – Cuyahoga Valley National Park Staff – Location: Trading Post, Workshop A

Discover the story of Ohio’s only national park in Generations: Cuyahoga Valley National Park. Generations tells the story of the park’s natural wonders and the people whose lives have crossed its many paths.


1:00pm- 2:00pm

Ride Cleveland Rocks – East Rim Mountain Bike Trails

1 hour – Kim Norley, National Park Service – Location: Training Lodge Workshop B

Cleveland has become a Mountain Bike Destination. The building of the low maintenance bike-optimized East Rim Trail System had challenges and triumphs for the National Park. Learn how the National Park Service built the trail and its impact to Mountain Biking in Northeast Ohio.


1:00pm- 2:00pm

Ohio & Erie Canalway National Heritage Area: Creating a Legacy for future generations

1 hour – Dan Rice, Ohio & Erie Canalway Coalition – Location: Lewis Center, Workshop C

The Ohio & Erie Canalway National Heritage Area celebrates the natural, historical and recreational resources along 101-miles of the Ohio & Erie Canal from Cleveland to New Philadelphia, Ohio. Working in partnership with park agencies, local government, foundations, corporations and non-profit organizations, we are developing the 101-multi-use Ohio & Erie Canal Towpath Trail and connector trails.


1:00pm- 1:45pm

Orienteering for Beginners

45 mins – Location: Sanders Shelter

 


1:45pm- 4:00pm

Open Orienteering

2.25 hrs. – Location: Sanders Shelter

 


2:15pm- 3:15pm

Generations: Cuyahoga Valley National Park Video Presentation

1 hour – Cuyahoga Valley National Park Staff – Location: Trading Post, Workshop A

Discover the story of Ohio’s only national park in Generations: Cuyahoga Valley National Park. Generations tells the story of the park’s natural wonders and the people whose lives have crossed its many paths.


2:15pm- 3:15pm

Hiking the “Little Loop”

1 hour – Randall Roberts, BTA – Location: Training Lodge, Workshop B

This presentation will give a brief history and evolution of Ohio’s scenic hiking trail and a pictorial presentation of the sections that make up the “Little Loop”. Come take a virtual tour around the “Little Loop” and learn about the Little Loop Challenge – a collective effort to hike the entire Little Loop in one day!


2:15pm- 3:15pm

Trails and How Park Management Supports Them

1 hour – Jeremy Peppeard, Cleveland Metroparks – Location: Lewis Center, Workshop C

Park Managers are the stewards of public land. They are responsible for all aspects of maintenance from facility maintenance, picnic area maintenance, trash and restroom cleaning, snow removal, mowing, trails and much more. Here you will learn how park management plays an active role in supporting trails in how they are managed and maintained both past and present.


3:30pm- 4:30pm

Trail Magic: The Grandma Gatewood Story

1 hour – Betty Lou Higgins, Eden Valley Enterprises – Location: Trading Post, Workshop A

Emma Gatewood was the first woman to solo thru-hike the Appalachian Trail in 1955 at the age of 67 after raising 11 children and surviving domestic abuse! She was a charter member of the BTA. Eden Valley and FilmAffects have teamed up to tell her story in this award winning documentary. Producer Bette Lou Higgins will introduce the film and will be available for Q&A.


3:30pm- 4:30pm

Intro to Mountaineering in the USA

1 hour – Adam Doc Fox, https://highpointers.org/ – Location: Training Lodge, Workshop B

Get an overview of what it takes to tackle the highest peaks in the U.S., called Highpointing. Hear climbing stories, like camping in -14F, along with the basic logistics so you can plan, train and conquer a summit, from Class 1 to Class 5.


3:30pm- 4:30pm

The Goodyear Blimp – Past, Present & Future

1 hour – Gerald Hissem, Chief Pilot, Goodyear blimp, Goodyear Airship Operations – Location: Lewis Center, Workshop C

The Goodyear blimps are woven into the fabric of American history. From the military to the commercial, they are a beloved aerial icon. Here’s their story – to date!

Crooked River Beer Garden • 4-9pm

Flash Jam Entertainment DJ / MC • 4-9pm

Dinner • 5:30-6:30pm

After a full day of hiking, presentations, and workshops, come join us in the Dining Hall to unwind, socialize and have dinner! Enjoy a delicious craft beer from the local HiHo Brewery.  It might even taste better drinking from your favorite chapter’s special glass which will be on sale.
We’ll be kicking things up a notch with an awesome DJ/MC from Flash Jam Entertainment.
The buffet dinner will be served 5:30-6:30 (requires advanced purchase with TrailFest registration.

Friday Welcome • Craig Kenkel, Cuyahoga Valley National Park Superintendent • 6:30pm

A 37-year NPS employee, Craig has extensive experience caring for park historic and cultural resources as well as managing parks in urban areas. Read his Biography.

6:30 pm

Friday Welcome • Craig Kenkel, Cuyahoga Valley National Park Superintendent

A 37-year NPS employee, Craig has extensive experience caring for park historic and cultural resources as well as managing parks in urban areas. Read his Biography.


7:30 pm

Cuyahoga Valley National Park Presentation

Trainwrecks, Shipwrecks, and Spooky Tales

SATURDAY – May 2 • Programs

9:00am-3:00pm

Family Fun Fest

Presented by the Cuyahoga Valley National Park, Community Engagement. 


8:30am-10:00am

What the Cuyahoga Valley Scenic Railroad has to offer

1.5 hours – Eddie Svec, Cuyahoga Valley Scenic Railroad, Location: Lewis Center Workshop C

This program will review a little of the history of the Cuyahoga Valley Scenic Railroad (CVSR) within the CVNP. It will also discuss the many events that are offered on the CVSR from simple Scenic Excursions though the CVNP to the opulent Dinner Trains in the evening on the weekends. There are well over 2 dozen different “event trains” offered to the public.


9:00am- 9:45am

Orienteering for Beginners

45 mins – Location: Sanders Shelter

 


9:00am-10:00am

Cuyahoga River Water Trail-Sparking Excitement!

1 hours – Location: Trading Post Workshop A

 


9:00am-10:00am

Ouch: You got hurt hiking – now what?

1 hours, Don Sahli, Cleveland Metroparks, Location: Training Lodge Workshop B

Being outside is meant to be fun, but sometimes you find yourself needing to open up that first aid kit to give care, you did bring the first aid kit, right? Emergencies in the backcountry can be a challenge – so come hear stories from an experienced outdoor leader and wilderness medicine instructor as you learn what to carry in your First Aid Kit, lessons learned, and the basics of first aid care


9:00am- 11:45am

Touch a Truck

 

Touch a Truck Q&A


9:45am- 11:45am

Open Orienteering

2 hrs – Location: Sanders Shelter

 


10:00am – 2:00pm

Camp Manatoc Scout Museum

Located in the Administration Building


10:15am-11:45am

Sustainable Trails for All

1.5 hours – Ralph Protano, Cleveland Metroparks, Location: Lewis Center Workshop C

A primer for trail maintenance and management: Learn about reading and understanding the terrain, reacting to user patterns and implementing construction techniques to shape sustainable trails that can be enjoyed by users at minimum


10:15am-11:45am

How Many Steps on a Mile of Buckeye Trail

1.5 hours – Andrew Bashaw, BTA, Location: Training Lodge Workshop B

It might take me 1,760 steps to hike a mile of BT, sometimes it feels like there are just as many steps in developing a new mile of the BT for all to enjoy. From the initial idea to trail maintenance, from frustration to reward, walk with me through the delicate ecosystem of decision-making, funding, advocating, volunteer organizing, partnership development, promotion and more.


10:15am-11:45am

How to Start a Fire without Matches

1.5 hours – Mike (Scallion) Fanelli, Boy Scout leader and Metro Park volunteer, Location: Trading Post porch

There are at least 20 ways to start a fire without a match (or lighter). You will be amazed at some of the methods used thousands of years ago, and those methods using modern materials readily available. Fire making allowed the ancient humans to stay warm, cook food, and gather in community. And this class could save your life in an emergency!


1:00pm- 4:00pm

Touch a Truck

 

Touch a Truck Q&A


1:00pm-3:15pm.

BT Adopter Training Workshop

2.5 hours – Buckeye Trail Crew Volunteer, Location: Trading Post Workshop A

This workshop is aimed at any potential volunteer or member thinking about becoming a Trail Adopter or someone who just wants to help maintain the trail. Experienced trail maintainers are encouraged to come to pass on their knowledge.
You’ll learn:
• Roles and Responsibilities
• Trail Maintenance Basics
• Heavy Maintenance (for familiarity)
• Trail Building Basics (for familiarity)
• Proper Blazing


1:00pm-2:00pm

Dehydrated Meals for a Lighter Pack Weight

1 hour – Betsy Drennan, Location: Training Lodge Workshop B

Learn to use a dehydrator to pack healthier lighter trail meals. Recipes and samples will be provided.


1:00pm-2:00

Kilimanjaro and Patagonia: Hiking Outside of Ohio

1 hour – Greg DeVor, DDS, Location: Lewis Center Workshop C

The Buckeye Trail is a wonderful place to hike. But nothing can prepare you for hiking to the Top of Africa or at the Bottom of the World! Come and listen to a first hand account of hiking in some of the most remote places on the planet.


2:15pm-

3:15pm

Making your Passion into your Business – Life on the Trails!

1 hour – Vince Rucci, Vertical Runner & Western Reserve Racing, Location: Training Lodge Workshop B

Growing a business from the love of trail running! Sharing the passion and changing lives!


2:15pm-

3:15pm

Weekend to Fortnight: Hiking in Ohio Along the Buckeye Trail

1 hour – Everett Brandt, Location: Lewis Center Workshop C

BT Thru-Hiker Everett Brandt will share his favorite places to multi-day hike or backpack along Ohio’s Buckeye Trail. He will recommend and provide a variety of hikes for multiple skill levels, interests, and objectives.


3:30pm-4:30pm

Group Run – Vertical Runner

1 hour – Vince Rucci, Vertical Runner & Western Reserve Racing


3:30pm-4:30pm

How to Section Hike the BT

1 hour – Don Pattiso, Location: Lewis Center Workshop C

Last year at TrailFest I presented a power point on how to section hike the BT. I now have 2 years and over 460 miles on the BT done.


3:30pm-4:30pm

Native Plants, the Buckeye and your Yard

1 hour – Joe Carter, Volunteer Pollinator Specialist, OSU Extension, Location: Training Lodge Workshop B

Create what your eyes see on the Buckeye Trail in your yard through the seed collection and propagation of native plants. Understand the importance of providing habitat for native wildlife pollinators, biodiversity and the environment.


4:00pm- 5:00pm

Touch a Truck

 

Touch a Truck Q&A

Great Grins Photo Booth • 3-6:30pm

Crooked River Beer Garden • 4-9pm

Flash Jam Entertainment DJ / MC • 4-9pm
Dinner • 5:30-6:30pm

After a full day of hiking, presentations, and workshops, come join us in the Dining Hall to unwind, socialize and have dinner! Enjoy a delicious craft beer from the local HiHo Brewery.  It might even taste better drinking from your favorite chapter’s special glass which will be on sale. We’ll be kicking things up a notch with an awesome DJ/MC from Flash Jam Entertainment and we’ll be having some fun with the Great Grins Photo Booth, where you can show your true colors and provide lasting memories for you and the BTA history books! 
A buffet dinner will be served 5:30-6:30pm (requires advanced purchase with Registration).

Keynote Speaker Brian Zimmerman, Cleveland Metroparks CEO • 6:30pm

In ten years as the leader of Cleveland Metroparks, Brian reached many goals for land acquisition and grant monies awarded, transformed and preserved land, and engaged partners. Read his Biography

SUNDAY – May 3 • Programs

9:00am

BTA Annual Meeting

1 hour – Steve Walker, President of the BTA Board of Trustees

The meeting is open to all BTA members and the public without charge. Items on the agenda include reports by the Executive Director, the Treasurer, the Trail Preservation Fund and other committees to provide a picture of where we are as an organization and what we hope to become. In addition, we will elect Board of Trustee members and vote on changes to the BTA Constitution.


10:00am

BTA Board of Trustees’ Meeting

Steve Walker, President of the BTA Board of Trustees

This is an organizational meeting for the Board, and its members will determine the officers of the Board for the next year of service.